Hartcoherentiecoach

Wat stress met je doet

Als je aan te veel spanning wordt blootgesteld, heeft stress een negatief effect. Zo kunnen bij aanhoudende, negatieve spanningen allerlei emotionele en fysieke klachten ontstaan, zoals oververmoeidheid, hoofdpijn, slecht slapen, maagklachten, hartkloppingen, gejaagd gevoel, prikkelbaarheid, huilbuien, concentratieverlies, angsten, overspannenheid, depressie of een burn-out.

Communicatie tussen hersenen, ademhaling en hart

Een techniek waar je gebruik van kunt maken wanneer je veel stress ervaart, is de hartcoherentie.
Van alle processen in ons lichaam is de ademhaling uniek geregeld, omdat hij zowel wordt aangestuurd door de bewuste wil als door het autonome zenuwstelsel (het deel dat je onbewuste functies reguleert). Een regelmatige, moeiteloze ademhaling zorgt voor optimale samenwerking van je brein, je hart en je autonome zenuwstelsel. Het brengt je lichaam en hoofd van de vecht-of-vluchtstaat (stress) naar de veilige groei- of ruststaat. Bewuste ademhaling is de schakel tussen lichaam en brein. Dit principe is de basis van de hartcoherentie.

Hartcoherentie

Hartcoherentie is een wetenschappelijke methode die je helpt om doelgericht, door middel van een eenvoudige ademhalingstechniek jouw lichaam terug in balans te brengen bij angst, stress of hyperventilatie.
Door het regelmatig beoefenen van hartcoherentie, help je de samenwerking tussen je hart, brein en ademhaling te verbeteren. Het resultaat is een gunstig effect op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak.
Een eenvoudig hulpmiddel dat je altijd en overal bij je hebt, een eenvoudige en ritmische vorm van ademhalen, helpt je ook in momenten van acute stress om terug tot rust te komen. Door je ademhaling te trainen en te leren wat jouw optimaal ademritme is, kan je je hart in de bijzondere staat noemen die men ‘hartcoherentie’ noemt. 
Als dat gebeurt, geeft je hart het signaal naar je hersenen dat alles veilig is en komt er een balans tot stand. Die optimale communicatie tussen hart en brein, zal je vervolgens helpen om rustiger en meer doordacht te reageren in situaties van stress.

Ik kan je als hartcoherentiecoach helpen om je juist te leren ademhalen, om je hart coherent te doen slaan en jouw stressgevoel te beperken. Je zal er versteld van staan wat je na 2 sessies al verwezenlijkt hebt, met gegarandeerd effect op onder andere je rust!
De meeste therapeuten rekenen 4 sessies aan, om je helemaal in detail alle medische en biologische uitleg te doen m.b.t. stress, het hart en de ademhaling. Ook ik zal jou die informatie geven, maar die zal verbaal kort toegelicht worden en als document meegegeven worden ter informatie om door te nemen wanneer je er tijd voor maakt. Je hoeft daar geen 120 euro extra voor uit te geven.
Ik beperk me tot de essentie: een beetje achtergrondinformatie en natuurlijk antwoorden op al je vragen. Maar vooral jou de juiste ademhalingstechnieken aanleren en deze opvolgen. Ik geef jou ook een biofeedback apparaat in bruikleen, een hartslagmonitor met een oorclipsensor. Deze werkt op een iPhone, iPad, iPod en Androïd-GSM en geeft je duidelijkheid of je al of niet in hartcoherentie bent. Deze hartslagmonitor werkt met bluetooth en kan gekoppeld worden met een app die jouw gegevens analyseert. Alle oefensessies worden bewaard in een historiek, er kunnen nota’s toegevoegd worden en het rapport van de sessie kan zelfs naar mij gemaild worden.
De voordelen van het gebruik van deze app en de biofeedbacksensor die je in bruikleen krijgt:
– De app bezit verscheidene functies om ademhaling te trainen en om makkelijk een hogere graad van coherentie te bereiken.
– Het is een adembegeleider die kan ingesteld worden tussen de 4 en 12 ademhalingen per minuut en kan in- en uitademingstijden instellen.
– Coherentie- & andere grafieken, historie van sessies kunnen gemaakt worden.
– Doelstellingen per sessie kunnen bijgehouden worden, opmerkingen en nota’s van tijdens de sessie kunnen opgemaakt en bijgehouden worden.
– Je kan je vooruitgang zelf bijhouden

 

Interesse? Bel even of leg jouw 1ste van de 2 Hartcoherentie-sessies hier vast.